Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zmapování vlivu středomořské (košer stravy) a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu
Ben-Perets, Diana Ester ; Sládková, Petra (vedoucí práce) ; Svěcená, Kateřina (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zmapováním vlivu středomořské (košer) stravy a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu. Cílem studie bylo identifikovat rozdíly mezi stravovacími návyky Izraelců a Čechů a posoudit jejich potenciální dopad na vznik tohoto typu rakoviny. Metodologie zahrnovala analýzu stravovacích návyků obou skupin, epidemiologická data a literární přehled relevantních studií. Výsledky studie naznačují, že existují rozdíly mezi stravovacími návyky Izraelců a Čechů, přičemž izraelská strava, ačkoli ovlivněná westernizací, projevuje pozitivní tendence ve srovnání s tradiční českou stravou. Tato pozorovaná odlišnost může hrát klíčovou roli v prevenci kolorektálního karcinomu. I přes fakt, že Izraelci nejsou striktně omezeni na středomořskou stravu, studie zdůrazňuje její pozitivní vliv na snižování rizika tohoto onemocnění. Naopak, negativní přínos tradiční české stravy podtrhuje nutnost zlepšení stravovacích návyků v české populaci. Tato práce přispívá k literatuře týkající se vlivu stravy na zdraví a nabízí ucelený pohled na rozdíly mezi středomořskou a českou stravou ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu. Její výsledky podporují potřebu dalšího výzkumu a zdůrazňují důležitost osvěty veřejnosti o výživových aspektech prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Hodnocení parametrů zdravého životního stylu u pacientů s diabetem mellitem 2.typu a steatózou jater
Halámková, Veronika ; Dvořák, Karel (vedoucí práce) ; Šmíd, Václav (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením faktorů zdravého životního stylu a případným výskytem steatózy jater na skupině pacientů s diabetem mellitem 2. typu. V úvodu jsou popsána játra a pankreas, diabetes mellitus 2. typu, metabolický syndrom a nealkoholové tukové postižení jater (NAFLD). Dále je charakterizována středomořská strava, hlavní její znaky a účinky na zdraví. Praktická část se věnuje dotazníkovému šetření u pacientů s diabetem mellitem 2. typu odeslaných k sonografickému vyšetření břicha. Dotazník obsahoval 19 uzavřených otázek zaměřených na zdravý životní styl (konzumaci zeleniny, ovoce, ryb, užívání olivového oleje v kuchyni, pití čaje a kávy, konzumaci sladkostí a pití alkoholu) a hodnotících povědomí o středomořské stravě, pohybovou aktivitu, dobu trvání diabetu, výskyt civilizačních onemocnění v rodině a případné užívání tzv. hepatoprotektiv. U respondentů byly získány základní údaje (věk a pohlaví), antropometrické údaje (výška, tělesná hmotnost, body mass index a obvod pasu) a lékařem bylo provedeno sonografické vyšetření břicha ke zhodnocení přítomnosti jaterní steatózy. Dotazník vyplnilo celkem 92 pacientů (71 mužů / 21 žen) průměrného věku 65 let. Steatóza byla diagnostikována u 88 % pacientů. Povědomí o středomořské stravě bylo nízké (20 % respondentů). Dodržování...
Mediterranean diet and prevention of diseases.
Vlasopoulou, Anastasia ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Kovařík, Miroslav (oponent)
Středomořská dieta (MD) je celosvětově známá dieta a dodržuje ji mnoho lidí. Základním důvodem je to, že skutečné ingredience a jejich množství použité v této dietě prokazatelně pomáhají v prevenci nemocí. Každodenní konzumace olivového oleje, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků v kombinaci s častým příjmem ryb, mléčných výrobků a kontrolovanou konzumací červeného masa a vajec byla spojena s podstatným snížením výskytu mnoha kardiovaskulárních onemocnění (KVO). To bylo také prokázáno tím, že buď každá spotřebovaná složka působí samostatně, nebo všechny složky působí společně a vzájemně se doplňují. Zdá se, že MD hodně zaměstnává vědeckou komunitu, protože je navržena jako primární prevence proti různým onemocněním, zejména srdečním chorobám a jejich rizikovým faktorům, jako je diabetes mellitus (DM), ateroskleróza, obezita a dyslipidémie. Tento dokument (DT) analyzuje různé druhy potravin obsažené ve středomořské pyramidě, jejich účinky na zdraví a důkazy, které potvrzují výše uvedený předpoklad.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.